Всесвітній день боротьби з гепатитом

gepatit    Вірусні гепатити є однією із найбільш актуальних медичних та соціальних проблем. Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту.

  Вірусний гепатит А  це висококонтагіозне інфекційне захворювання людини, яка є єдиним  джерелом вірусу у природі. Вірус що виділяється  хворими  людьми з випорожненнями є надзвичайно стійким до дії фізико-хімічних чинників та тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі. Джерелом інфекції є хвора людина, насамперед  з безсимптомними (безжовтяничними) формами захворювання, яка не викликає підозри у оточуючих здорових неімунних людей (не щеплених або не хворіших  на гепатит А). Саме цей прошарок населення  є групою ризику сприйнятливою до  захворювання.

         В організм здорової та чутливої до вірусного гепатиту А людини вірус потрапляє через рот з забрудненою фекаліями водою, харчовими продуктами, за допомогою забруднених рук або інфікованих предметів.

         Сприяють  поширенню вірусу  гепатиту А незадовільний  санітарно-гігієнічний стан населених пунктів, неналежне утримання  децентралізованих джерел водопостачання,  надвірних вбиралень, відсутність централізованого водопостачання та каналізування населених пунктів, особливості стану навколишнього природного середовища:  високе стояння грунтових вод, дренажні властивості грунтів та інші обставини.

         Житомирська область відноситься до географічної зони, де циркуляція вірусу гепатиту А відносно висока.  Найвищі  рівні захворюваності населення Житомирської області на вірусний  гепатит А відмічались у 1972, 1978, 1983, 1990, 1995, 2004 роках. В 2013 році також відбулася активізація епідемічного процесу з вірусного гепатиту А, що враховуючи особливості цієї інфекції є закономірним.

        Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання фахівці держсанепідслужби рекомендують:

  1. Вживати якісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою та держсанепідслужбою;
  2. Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, свердловин тощо) перед вживанням кип’ятити;
  3. Не використовувати воду із сумнівних джерел;
  4. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  5. Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
  6. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
  7. Регулярно мити руки.

         Заходи профілактики вірусного гепатиту А в державному масштабі  передбачають покращення санітарної культури населення та санітарно-гігієнічних умов життя, забезпечення населення питною водою гарантованої якості, знезараження та очищення стічних вод і твердих побутових відходів, дотримання санітарних умов при  приготуванні їжі, особливо в дитячих дошкільних закладах, школах та в системі громадського харчування.

         Всі вищевказані заходи різко обмежують поширення захворювань на вірусний гепатит А. Але, найбільш реальним засобом профілактики є вакцинація сприйнятливого прошарку населення, в першу чергу осіб з груп ризику: контактних у вогнищах інфекції, дітей, вихователів, вчителів та працівників харчоблоків дитячих навчальних закладів, в першу чергу з цілодобовим перебуванням.

 

Пошук