Аналіз якості продуктів харчування та питної води за результатами проведеного соціально-гігієнічного моніторингу

 

vodaЯк свідчить аналіз, наданих фахівцями держсанепідслужби області даних, за 5 місяців поточного року з централізованих джерел водопостачання було відібрано та досліджено 1262 проби за санітарно-хімічними та 1260 проб – за мікробіологічними показниками. Питома вага нестандартних проб становила: за санітарно-хімічними показниками 15,7%, що перевищує показник за аналогічний період минулого року (12%) та за мікробіологічними – 2,3% проти 2,6% в 2014р.

Ймовірною причиною погіршення якості питної води є застаріла технологія очищення води, неспроможність існуючих водоочисних споруд забезпечити нормативні показники її якості та значна зношеність водогінних мереж.

Не вирішується і питання проведення відомчого лабораторного контролю за якістю питної води на водопроводах із підземних джерел водопостачання.
Найбільші відсотки відхилень за санітарно-хімічними показниками зареєстровані в таких районах: Радомишльському і Червоноармійському – по 100%, Лугинському – 64,3%, Народицькому – 54,3%; за мікробіологічними показниками найбільше відхилень зареєстровано в Народицькому районі – 39%.
З джерел децентралізованого водопостачання (колодязі, каптажі) за 5 місяців відібрано та досліджено 2177 проб води на санітарно-хімічні та 1100 – на мікробіологічні показники. Питома вага нестандартних проб становила: за санітарно-хімічними показниками 38,4%, що перевищує показник за аналогічний період минулого року (32%) та за мікробіологічними – 20,2% проти 20% в 2014р. Найбільші відсотки відхилень за санітарно-хімічними показниками зареєстровано в таких районах: Романівському – 73,8%, Бердичівському – 65,4%, м. Житомирі – 77,3%; за мікробіологічними показниками найбільше відхилень в Коростенському районі – 60%. Тенденція до погіршення якості питної води за мікробіологічними показниками з децентралізованих джерел водопостачання вірогідніше всього пов’язано з неналежним облаштуванням та утриманням колодязів, наявністю на території садиб та, прилеглих до них територій, джерел забруднення води.
За оперативними даними за 5 місяців поточного року було відібрано та досліджено 2028 проб продуктів харчування на мікробіологічні показники та 3774 проби – на санітарно-хімічні показники. Питома вага нестандартних проб становила: за санітарно-хімічними показниками 2,9% проти 3,2% в 2014р. та за мікробіологічними показниками – 5,0% проти 3,2% в 2014 р.
Причиною випадків незадовільної якості харчових продуктів є порушення умов при їх виготовленні, зберіганні та реалізації і, особливо, це стосується харчових продуктів, що швидко псуються.
Неналежним чином здійснюється і відомчий лабораторний контроль за якістю харчових продуктів, які випускаються підприємствами області. Більшість харчових підприємств не мають відомчих лабораторій для контролю якості сировини та готової продукції, в той же час лише частина із них заключила угоди з іншими атестованими лабораторіями для проведення відомчого лабораторного контролю. В умовах заборони на проведення перевірок суб’єктів господарювання дуже важливим постає питання приділення з боку кожного споживача харчових продуктів належної уваги умовам, в яких зберігаються та реалізуються продукти харчування, дотриманню термінів їх зберігання та наявності етикетування з повною інформацією про виробника, адресу потужностей, де виготовлено продукт, дату його виготовлення, температурні умови та терміни зберігання тощо.

Пошук