Про якість харчових продуктів в населених пунктах області, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС за 9 місяців 2018 року.

    Протягом 9 місяців  поточного  року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах постраждалих, внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 1509 проб  харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 79 пробах,  що становить  5,2%.

Найменування продуктів 9 місяців 2017р. 9 місяців 2018р.
к-сть дослід. проб/ % перевищень к-сть дослід. проб/ % перевищень
М’ясо 74/12,2 66/10,6
Молоко 248/3,2 128/1,6
Гриби 171/36,3 147/36,1
Ягоди 84/8,3 136/10,0
Лікарська сировина 15/20,0 36/5,6
Хліб та хлібопродукти 101/- 109/-
Риба 25/- 25/-
Овочі 1071/- 690/-
Всього 2002/4,4 1509/5,2

     За результатами радіомоніторингу продуктів харчування, який здійснюється підрозділами обласного лабораторного центру в районах, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, можна зробити висновки, що найбільш забрудненими харчовими продуктами є дари лісу і м’ясо дичини.

     На першому місці по забрудненості радіоцезієм знаходяться гриби.  Перевищення по дикорослим грибам виявлено в 53 пробах  із 147  досліджених проб. В  Коростенькому районі досліджено 48 проб -перевищення по вмісту радіоцезію встановлено в 26 пробах,  в Овруцькому із 41 дослідженої проби  перевищення встановлені в 18.

    Високою залишається забрудненість лісових ягід. Зокрема в Овруцькому районі із 22 досліджених проб 14 не відповідають вимогам  ДГН 6.6.1.1-130-2006.

    М’ясо  з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстровано  за рахунок дичини.

   Перевищення по лікарській сировині зареєстровані в Новоград-Волинському районі  (із 6 досліджених проб 2 з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006)

    Із 128 досліджених проб молока перевищення  зареєстровані в 2 пробах, зокрема в Овруцькому та Олевському районах .

   З упевненістю можна сказати, що внесок у внутрішнє опромінення людей області за рахунок дикорослих грибів та ягід  є достатньо вагомий. Адже потерпілі райони нашої області (а це Полісся),  відноситься до районів, в яких вживання грибів та ягід є традиційним.

   Дбаючи про власне здоров’я, рекомендуємо жителям області, особливо районів, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, перед вживанням перевірити зібрані дари лісу, а також вирощені в підсобних господарствах овочі та фрукти на вміст цезію-137 в лабораторіях ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», які є в кожному райцентрі та впевнитись, що ця продукція не нанесе шкоди Вашому здоров’ю.

 

лікар з РГ ЛЕМП та інших ФФ                            Чабан І.М.

Пошук