32 роки з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Чи покращилась ситуація забрудненості радіоцезієм-137 продуктів харчування на постраждалих територіях?

        Майже 32 роки пройшло з дня найбільшої техногенної катастрофи в історії людства- аварії на Чорнобильській АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року.

       За цей час значно зменшились рівні радіоактивного забруднення сільськогосподарських угідь та лісів, а відповідно і радіоактивність харчової сировини та продуктів місцевого виробництва. Тому найактуальнішими наразі є проблеми реабілітації та економічне відродження постраждалих територій, реалізація державної політики, спрямованої на всебічний розвиток агропромислового та лісового виробництва на забруднених територіях із залученням інвестицій.

      Незважаючи на віддаленість в часі та постійне зниження питомої ваги перевищень вмісту радіонуклідів в харчових продуктах, адекватна настороженість населення відносно вживання продукції місцевого виробництва, особливо молока, м’яса диких тварин, дикорослих ягід, грибів та лікарської сировини повинна зберігатися.

      На протязі першого кварталу 2018 року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 438 проб харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 15 пробах, що становить 3,4%.

Найменування продуктів 1999р. 2004р. 1 квартал 2018р.
кількість досліджених проб  / % перевищень
Всього 24647/7,5 18860/6,2 438/3,4
М’ясо 2339/4,8 1699/5,8 25/12,0
Молоко 7314/16,2 5187/10,8 56/1,8
Гриби 625/66,6 672/58,2 37/29,7
Ягоди 285/34,0 342/25,4 15/-
Лікарська сировина 361/7,5 5/-
Хліб та хлібопродукти 1666/- 1042/- 45/-
Риба 760/1,3 478/1,5 15/-
Овочі 8371/0,13 6530/- 178/-

      Аналізуючи дані досліджень, можна зробити висновки що найбільш забрудненими продуктами  остаються дикорослі гриби. Відсоток перевищення в області по грибах  становить  29,7%: в Кростенському районі-70,0%,  в Малинському районі- 20% ,в Овруцькому районі- 6,7%.

     М’ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстровано в 12,0% досліджених  проб (із 25 проб) за рахунок м’яса дичини. По Малинському району перевищення становить 18,2%, по Народицькому району 33,3%.

    Перевищення по молоку зареєстровані в 1,8%  досліджених проб (із 56 проб) по області, та     зареєстровані лише в  Олевському районі, із 22 досліджених проб перевищення виявлені в одній пробі, що становить 4,6%.

    В досліджених пробах ягід та лікарської сировини за перший квартал 2018р. перевищень ДГН 6.6.1.1-130-2006 не зареєстровано.

    А тому ще раз звертаюсь до населення, до кожної людини області, особливо районів, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, перед вживанням перевірити зібрані дари лісу, а також вирощені в підсобних господарствах овочі та фрукти на вміст цезію-137 в лабораторіях ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», які є в кожному райцентрі та впевнитись, що ця продукція не нанесе шкоди Вашому здоров’ю.

Лікар з радіаційної гігієни

ЛЕМП та ін. ФФ                                                                  І.М.Чабан