Стан якості харчування в медичних закладах області за 2017 рік | Державна установа "Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"

Стан якості харчування в медичних закладах області за 2017 рік

    Житомирським обласним лабораторним центром МОЗ України та його територіальними підрозділами протягом минулого року проводився значний обсяг лабораторних досліджень з метою з’ясування якості харчування хворих та санітарного стану харчоблоків лікарень.

    Протягом звітного року фахівцями центру обстежено 31 лікувально-профілактичний заклад, під час цих обстежень відібрано для досліджень 217 зразків харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 182 за  бактеріологічними показниками, 92 за радіологічними та взято 2278 бактеріологічних змивів.

    З усієї кількості зразків що досліджувались 6 (2,7%) не відповідали вимогам нормативної документації  за санітарно-хімічними показниками. З усієї кількості взятих змивів виявлено 76 (3,3%) позитивних, що свідчить про незадовільне санітарне утримання приміщень харчоблоків та буфетів-роздаткових.

    Усі відхилення, які були виявлені стосувалися виконання натуральних норм за калорійністю І-ІІІ страв. В чотирьох випадках виявлені не довкладення від 4% до 15%. Такі страви виявлялись в Коростишівській та Андрушівській ЦРЛ. В двох випадках калорійність страв була вища від нормативних значень, а саме  в Лугинській ЦРЛ калорійність ІІІ страви вища на 11%  та Ружинській ЦРЛ калорійність супу вища на 12% .

     Позитивні змиви, як показник незадовільного санітарного стану лікарні, виявлялись в Андрушівській, Ружинській, Попільнянській, Лугинській, Хорошівській, Коростенській міській та районній, Коростишівській, Брусилівській, Овруцькій, Словечанській, Народицькій, Пулинській лікарнях, а також в обласному госпіталі ветеранів війни, обласному онкодиспансері та дитячій обласній лікарні.

    Зазначені вище результати досліджень свідчать, що в медичних закладах області харчування хворих в основному організовано на належному рівні. Хоча є проблеми з асортиментом страв та харчових продуктів, що є в лікарнях області для харчування хворих.

 

 

Лікар із загальної гігієни ВОСГД                            Аврамчук В.А.

 

Пошук