Стан досліджень продуктів харчування за 12 місяців 2017 року в районах, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС | Державна установа "Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"

Стан досліджень продуктів харчування за 12 місяців 2017 року в районах, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС

20171026123652    Протягом поточного року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах постраждалих, внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 2694 проби харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 123 пробах що становить  4,6%.

Найменування продуктів 2013 2014 2015 2016 2017
к-сть дослід. проб/ % пере-вищень к-сть дослід. проб/ % пере-вищень к-сть дослід. проб/ % пере-вищень к-сть дослід. проб/ % пере-вищень к-сть дослід. проб/ % пере-вищень
М’ясо 400/10,5 239/20,5 218/26,6 128/17,9 101/13,9
Молоко 452/3,8 261/1,9 395/2,3 229/3,1 297/2,7
Гриби 270/41,9 151/41,0 161/27,3 89/25,8 248/36,3
Ягоди 412/8,3 131/19,7 245/15,9 136/8,1 87/8,1
Лікарська сировина 169/1,8 43/4,6 58/15,5 27/3,7 17/17,6
Хліб та хлібопродукти 453/0 331/0 446/0 291/0 128/0
Риба 188/0 97/0 69/0 32/0 35/0
Овочі 1581/0 952/0 1550/0 1076/0 1483/0
Всього 4536/4,7 2607/5,6 3519/4,6 2207/2,7 2694/4,6

    За результатами радіомоніторингу продуктів харчування,який здійснюється підрозділами обласного лабораторного центру в районах,що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, можна зробити висновки, що найбільш забрудненими харчовими продуктами є дари лісу і м’ясо дичини.

   На першому місці по забрудненості радіоцезієм знаходяться гриби. Відсоток перевищення по дикорослим грибам  становить 36,3%. Зокрема в Народицькому районі 74,1% ,Олевському 57,1%,  Коростенькому 35,4,  в Малинському районі, 25% в Новоград-Волинському25,0,  Порівняно з даними  лабораторних  досліджень, які проводились в 90-х роках рівень забрудненості дикоростучих грибів та ягід зменшився з 50-70% до 30-36%. Даний факт свідчить про поступову стабілізацію ситуації в області з радіаційної обстановки.

   Високою залишається забрудненість лісових ягід. По області відсоток перевищень за 2017р. склав 8,1%. Зокрема в Коростенькому та  Олевському районах по 28,6% від досліджених проб, по Овруцькому району 9,1%.

   М’ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстровано в 13,9% із 101досліджених  проб. По Овруцькому району перевищення становить 30,8%, у Малинському районі 14,1%..

   Перевищення по молоку зареєстровані в 2,7%  досліджених проб (із 297 ) по області та з окрема становить по районах: Овруцький 12,5%, Олевський 5,6%.

   Перевищення по лікарській сировині зареєстровані в 17,6% від досліджених проб.

   Ще років десять назад майже у всіх досліджених продуктах, рослинного та тваринного походження з північних районів нашої області  ми знаходили  радіоактивний цезій-137, а  в теперішній час можемо констатувати,що за результатами досліджень харчових продуктів,підрозділами обласного лабораторного центру, перевищення вмісту цезію-137 не виявляються в овочах та зернових, рибі місцевого вилову. Це свідчить про те, що процес очищення грунтів, хоча і повільно але проходить. Проте з дарами лісу, в тому числі і дичиною, необхідно бути як завжди обережними.

    З упевненістю можна сказати, що внесок у внутрішнє опромінення людей області за рахунок дикорослих грибів та ягід  є достатньо вагомий. Адже потерпілі райони нашої області (а це Полісся),  відноситься до районів, в яких вживання грибів та ягід є традиційним.

   В зв’язку з вищевикладеним, рекомендуємо жителям області, особливо районів, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, перед вживанням перевірити зібрані дари лісу, а також вирощені в підсобних господарствах овочі та фрукти на вміст цезію-137 в лабораторіях ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», які є в кожному райцентрі та впевнитись, що ця продукція не нанесе шкоди Вашому здоров’ю.

Лікар з радіаційної гігієни

ЛЕМП та ін.ФФ                                                                        І.М.Чабан

Пошук