Увага! Небезпечні нітрати в колодязній воді

hbceyjr3

В Україні біля 12 млн. сільського населення споживають воду із колодязів та каптажів. За даними лабораторного контролюспостерігається зростання забруднення ґрунтових вод нітратами, пов’язане з діяльністю людини: при внесенні в ґрунт мінеральних та органічних добрив, забрудненні стічними водами, твердими побутовими відходами, недотриманні санітарних норм при будівництві вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби.

Вживання води забрудненої нітратами (норматив не більше 50 мг/дм³) є небезпечним для здоров’я людини і може викликати захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію, особливо у дітей першого року життя, в разі використаня колодязьної води з високим вмістом нітратів для приготування харчових сумішей при штучному вигодуванні малюків.

Механізм патологічного процесу в організмі дитини полягає в тому, що гемоглобін еритроцитів крові під впливом нітратів переходить метгемоглобін, який не здатний переносити кисень в крові від легень до тканин організму. За таких обставин виникає дефіцит кисню в тканинах організму, порушуються обмінні процеси, що призводить до водно-нітратної метгемоглобінемії. При високих концентраціях нітратів, що поступають в організм дитини, внаслідок блокування переносу кисню до тканин організму, може наступити смерть.

Випадки метгемоглобінемії трапляються частіше за все в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів. Групи підвищеного ризику складають: немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному годуванні, сільське населення, що споживає воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів, чутливі до нітратів особи похилого віку хворі на анемію, із захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи.

Сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів із води в умовахнецентралізованого водопостачання, тому з метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення необхідно:

  1. 1.Невживати питну воду з колодязів і джерел, вміст нітратів у воді яких перевищує нормативні показники, та не використовувати її для приготування сумішей длядитячого харчування. За таких обставин рекомендуємо вживати воду з перевірених джерел або бутильовану.
  2. 2. 3 обережністю застосовувати вприватному секторі мінеральні й органічні добрива,надмірне внесення яких забруднює грунтові води.
  3. Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо оголовка глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).
  4. Не розташовувати в радіусі 50 м від колодязів та каптажівгноївок, дворових туалетів, компостних та вигрібних ям.

Санітарно-хімічні та санітарно-мікробіологічні показники, які характеризують питну воду, є головними критеріями якості та епідемічної безпечності питної води. Здоров’я та життя людини насамперед залежить від якісної питної води.

Житомирським міськрайонним відділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» спільно з центрами первинної медико-санітарної допомоги Житомирської районної ради та Тетерівської сільської ради, проводиться моніторинг питної води з колодязів на вміст нітратів, яку використовують для питних потреб вагітні та сімї з дітьми до 3-х років в населених пунктах Житомирського району. Станом на 1 листопада 2017 року обстежено воду з 21 населеного пункту.

п\п Населений пункт Кількість досліджених проб Кількість проб з відхиленнями Діапазон відхилень

(мг/дм³)

1. Тригір’я 1 0
2. Вертокіївка 1 0
3. Болярка 1 1 74,5
4. Нова Рудня 7 1 89,4
5. Побитівка 1 1 55,1
6. Буки 11 8 64-142,0
7. Левків 14 8 61,5-147,3
8. Дениші 31 19 62-144,1
9. Перлявка 3 3 60,5-135,7
10. Садки 12 5 79,0-139,0
11. Вигода 2 1 108,0
12. Вереси 20 6 60,3-178,5
13. Оліївка 18 6 69,5-178,8
14. Корчак 12 9 57,4-161,9
15. Ульянівка 8 5 98-188,0
16. Михайлівка 7 4 69,8-151,8
17. Глибочиця 19 7 57,2-237,3
18. Піщанка 9 5 92,1-270,6
19. Тетерівка 29 18 67,6-289,3
20. Іванківці 30 15 59,8-342,0
21. Кодня 48 22 54-343,8
Всього 284 144 50,7 %

 

В межах норми (50 мг/дм³)
До 100,0 мг/дм³
До 150,0 мг/дм³
До 200,0 мг/дм³
До 300,0 мг/дм³
До 350,0 мг/ куб. дм.

Встановлено, що з 284 досліджених проб води у 144 виявлено перевищення вмісту нітратів, що складає 50,7%. Фактично кожна друга проба води була з перевищенням вмісту нітратів. Отже, проблема нітратного забруднення колодязьної води в Житомирському районі потребує серйозної уваги з боку власників приватних колодязів та голів сільських та селищної рад, на балансах яких перебувають громадські колодязі.

Відповідно до санітарних вимог, з колодязя необхідно щорічно відкачувати воду, чистити стінки від нальоту та дно від осаду, дезінфікувати. Після чого воду необхідно знову відкачати і після наступного заповнення колодязя провести лабораторне дослідження з метою встановлення показників безпеки для споживання.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Шановні громадяни! Якщо вас цікавить питання якості питної води яку ви споживаєте, звертайтесь до Житомирського міськрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України». Фахівці центру в найкоротший термін згідно вашого замовлення виконають аналіз води, що цікавить вас, і дадуть гігієнічну оцінку щодо безпеки для здоров’я. Лабораторні дослідження проводяться у випробовувальному центрі Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», акредитованому в системі ISO, компетенція якого підтверджена відповідними атестатом.

Пам’ятайте! Хворобу краще попередити, ніж лікувати. Людина сама повинна піклуватися про власне здоров’я.

Іван КИРИЧУК,

завідувач Житомирським

міськрайонним відділом

ДУ «Житомирський обласний

лабораторний центр МОЗ України»