Що варто знати про гепатит А

gepatitВірусні гепатити є однією із найбільш актуальних медичних та соціальних проблем. Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту.

ГЕПАТИТ А – це інфекційне вірусне захворювання з переважаючим ураженням печінки. Єдиним  джерелом вірусу в природі є людина. Вірус що виділяється хворими людьми з випорожненнями є надзвичайно стійким до дії фізико-хімічних чинників та тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі.

Джерелом інфекції є хвора людина, насамперед з безсимптомними (безжовтяничними) формами захворювання, яка не викликає підозри у оточуючих здорових неімунних людей (не щеплених або тих, що не хворіли на гепатит А). Саме цей прошарок населення і є групою ризику сприйнятливою до захворювання. Інкубаційний період (час з моменту зараження до появи ознак хвороби) триває 7-45 днів.

Найчастіше хворіють діти (5-14 років) і молоді люди (15-29 років).

Серед ознак захворювання спостерігається підвищення температури тіла, нудота, дисфункції кишечника, втрата апетиту, серед характерних ознак – збільшення печінки, жовтяниця, потемніння сечі, посвітління калу.

 

У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ТАКИХ ОЗНАК НЕОБХІДНО НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ!

 

В організм здорової та чутливої до вірусного гепатиту А людини вірус потрапляє через рот з забрудненою фекаліями водою, харчовими продуктами, за допомогою забруднених рук або інфікованих предметів.

Сприяють поширенню вірусу гепатиту А незадовільний санітарно-гігієнічний стан населених пунктів, неналежне утримання  децентралізованих джерел водопостачання, надвірних вбиралень, відсутність централізованого водопостачання та каналізування населених пунктів, особливості стану навколишнього природного середовища: високе стояння ґрунтових вод, дренажні властивості ґрунтів та інші обставини.

Житомирська область відноситься до географічної зони, де циркуляція вірусу гепатиту А відносно висока. Найвищі рівні захворюваності населення Житомирської області на вірусний  гепатит А відмічались у 1972, 1978, 1983, 1990, 1995, 2004, 2010 роках. У 2016 році також відбулася активізація епідемічного процесу з вірусного гепатиту А, що, враховуючи особливості цієї інфекції, є явищем закономірним.

За 10 місяців 2016 року зареєстровано 195 випадків гепатиту А, що в 5 разів більше аналогічного періоду минулого року. Серед дитячого населення захворюваність зросла в 9 раз. У поточному році зареєстровано 5 спалахів гепатиту А, в тому числі 3 спалахи зареєстровані протягом вересня-жовтня під час яких захворіло 49 осіб у тому числі 39 дітей.

ЩОБ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ РЕКОМЕНДУЄМО:

 

  1. Дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та споживанням їжі.
  2. Вживати якісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою.
  3. Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, свердловин тощо) перед вживанням кип’ятити.
  4. Не використовувати воду із сумнівних джерел.
  5. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках.
  6. Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти.
  7. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
  8. Знищувати мух у приміщеннях .

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Усі вищевказані заходи різко обмежують поширення захворювань на вірусний гепатит А. Але, найбільш реальним засобом профілактики є вакцинація сприйнятливого прошарку населення, в першу чергу осіб з груп ризику: контактних у вогнищах інфекції, дітей, вихователів, вчителів та працівників харчоблоків дитячих навчальних закладів.

Пошук