У розпалі сезон заготівлі ягід чорниці На що варто звернути увагу

chernika

       Значна частина Житомирщини приурочена до поліської зони – щедрої на лісові дари. Серед них чорниця – одна з найулюбленіших лісових ягід, сезон збирання якої знаходиться у самому розпалі.

І не дивно: плоди чорниці містять вуглеводи, глюкозу, фруктозу, сахарозу, пектин, багато марганцю, міді, бору, титану, хрому. Вони покращують зір, регулюють функціонування травної системи, застосовуються у лікуванні та профілактиці серцево-судинних захворювань.

Та варто пам’ятати, що значна частина Житомирщини зазнала радіаційного впливу внаслідок Чорнобилької катастрофи. І хоча трагедія сталася понад 29 років тому, не слід втрачати пильності та настороженості щодо можливості забруднення дарів лісу радіоактивними речовинами.

Називати конкретні цифри вмісту радіонуклідів у чорниці в тому чи іншому населеному пункті не коректно. Річ у тому, що внаслідок забруднення ґрунтів ягоди, зібрані навіть на тій самій галявині, можуть мати абсолютно різні показники радіаційного забруднення. Тому безпечніше відмовитися від вживання чорниці, якщо невідомо її місце збирання.

З метою запобігання придбання радіоактивно забруднених ягід чорниці наполегливо рекомендуємо:

– купувати ягоди лише на організованих ринках, де здійснюється радіологічний контроль продукції;

– вимагати від продавців довідку про вміст радіонуклідів у продукції;

– усім охочим збирати ягоди чорниці для власного споживання, рекомендуємо перевіряти їх на вміст радіоактивних речовин у лабораторіях ветеринарної та фітосанітарної експертизи на ринках та в інших лабораторіях,  у тому числі ДУ Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України;

– на територіях, що зазнали радіоактивного впливу, збирати ягоди не рекомендуємо.

Дбайте про своє здоров’я!

        Будьте завжди впевнені у якості продукції, що споживаєте.

Пошук