Рекомендації для населення щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

pam_gki

У літній період, як правило, зростає небезпека виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення. Це зумовлено, в першу чергу, погодними умовами, що призводять до швидкого розмноження мікроорганізмів у продуктах харчування, що зберігаються з порушенням температурного режиму.

Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції.

Зараження здійснюється через забруднені бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами продукти харчування (не миті овочі та фрукти, термічно не оброблені продукти харчування), вживання продуктів з порушеними умовами й термінами зберігання або виготовлених при неналежній термічній обробці, через предмети побуту, забруднені руки, при вживанні забрудненої води, неправильній поведінці під час відпочинку тощо.

З МЕТОЮ ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ГРОМАДЯН ВІД ЦИХ ЗАХВОРЮВАНЬ НАГАДУЄМО ПРОСТІ ПРАВИЛА, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ЗАЛИШАТИСЯ ЗДОРОВИМИ:

  • мийте руки з милом перед приготуванням їжі, її споживанням та після відвідування туалету;
  • ретельно мийте овочі та фрукти або обдавайте їх окропом перед вживанням;
  • зберігайте продукти в місцях, захищених від мух та інших комах, які переносять інфекції;
  • дотримуйтесь термінів та умов зберігання продуктів, не складайте разом сирі та термічно оброблені продукти;
  • вживайте продукти після достатньої термічної обробки, в жодному разі не вживайте продукти сумнівної якості;
  • купайтеся лише у спеціально відведених водоймах.
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
  • не допускайте споживання продуктів та напоїв з вичерпаним терміном зберігання;
  • не вживайте харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не вживайте в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі майте з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
  • при купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
  • при купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
  • не беріть у подорож продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  • на відпочинку без організованого харчування не готуйте багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
  • під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
  • для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;

Пам’ятайте, що хвороба проявляється не відразу. Від моменту інфікування до появи перших проявів захворювання найчастіше проходить від 2 до 7 діб. Характерними ознаками захворювання є: слабкість, головний біль, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

Пошук