З метою застереження громадян від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період рекомендуємо:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
  • НЕ допускати споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання;
  • НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
  • При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
  • При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обдати окропом;
  • У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  • На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
  • Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом;
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
  • Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

З початком весняно-літнього сезону відпочинку збільшується ризик захворювання на гострі кишкові інфекції. З метою застереження громадян від цих захворювань нагадуємо прості правила, які допоможуть залишатися здоровими.

Захворіти на кишкові інфекції можна через:

– вживання немитих овочів та фруктів;

– вживання продуктів з порушеними умовами/термінами зберігання або виготовлених при неналежній термічній обробці;

–  ковтання води або полоскання рота при купанні у відкритих водоймах.

Попередити кишкові інфекції можна, дотримуючись гігієнічних правил:

– мийте руки з милом перед приготуванням їжі, її споживанням та після відвідування туалету;

– ретельно мийте овочі та фрукти або обдавайте їх окропом перед вживанням;

– зберігайте продукти в місцях, захищених від мух та інших комах, які переносять інфекції;

– дотримуйтесь термінів та умов зберігання продуктів, не складайте разом сирі та термічно оброблені продукти;

– вживайте продукти після достатньої термічної обробки, в жодному разі не вживайте продукти сумнівної якості;

– купайтеся лише у спеціально відведених водоймах.

Пам’ятайте, що хвороба проявляється не відразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 діб. Згодом проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання слід терміново звернутися до лікаря. Самолікування може призвести до ускладнень.